Wat te doen bij een overlijden

Uw dierbare is overleden. Omdat dit een ingrijpende gebeurtenis is en er veel op u afkomt, is er een aantal zaken die belangrijk zijn om van tevoren te weten. 

 

Direct na het overlijden

Ten eerste is het belangrijk om na het overlijden van uw dierbare een moment voor uzelf en uw naasten te nemen om met de overledene samen te zijn. Daarna neemt u contact op met uw huisarts of de huisartsenpost, omdat het overlijden officieel vastgesteld moet worden door een arts. Nadat de (huis)arts het overlijden heeft geconstateerd, kunt u contact met mij opnemen. Ik sta dag en nacht voor u klaar.

 

Thuis opbaren of overbrengen

Een van de eerste vragen aan u zal zijn of u wil dat de overledene thuis wordt opgebaard of dat we uw dierbare mogen overbrengen naar een uitvaartcentrum in de buurt. Hoe dan ook, het is altijd mogelijk om te helpen met de laatste verzorging van de overledene, ook nadat de overledene is overgebracht naar een uitvaartcentrum.

Na ons eerste telefonische contact zorg ik dat er een professioneel team naar u toe komt om desgewenst de overledene thuis te verzorgen en op te baren, of over te laten brengen naar een uitvaartcentrum.

 

Wensen rondom het afscheid

Daarna gaan we samen in gesprek over de wensen van zowel de overledene als van u. Zo beginnen we met het vormgeven van het afscheid. We nemen hier alle tijd voor en wanneer nodig verdelen we dit over meerdere gesprekken. Daarnaast geef ik u zo snel als mogelijk inzicht in de te verwachten kosten in de vorm van een voorlopige kostenopgave.

 

Tijdens de uitvaart

Op de dag van de uitvaart ben ik er samen met mijn collega’s voor u om u zo veel mogelijk te ontzorgen. U en uw familie kunnen zich volledig richten op het afscheid nemen van uw dierbare. Tijdens de uitvaart ben ik op de achtergrond aanwezig als aanspreekpunt voor u, uw naasten en de genodigden. 

 

Na de uitvaart

Ook na de uitvaart ben ik er voor u. U kunt altijd met vragen bij mij terecht. Na de uitvaart kijk ik graag samen met u terug op de dag van het afscheid. En we kijken samen of ik op andere manieren nog iets voor u kan betekenen, zoals bijvoorbeeld het ophalen van de as van uw dierbare.